24.06.2013 13:49

Výroční zpráva 2012

Rok 2012 byl pro Českou asociaci paraplegiků – CZEPA velmi úspěšný

Podařilo se nám zrealizovat projekty, které pomáhají vozíčkářům po poškození míchy a jsme také úspěšní ve vzdělávání odborné i laické veřejnosti.

Mimořádný úspěch zaznamenala CZEPA díky kolegyni Zdeňce Faltýnkové. Ta obdržela v prosinci 2012 ocenění ministrem zdravotnictví ČR za práci ve prospěch zdravotně postižených občanů.Zdeňka Faltýnková se celý svůj profesní život věnuje lidem ochrnutým po míšním poškození, zasazuje se o lepší zdravotní péči a sociální systém v ČR ku prospěchu spinálních pacientů.

Profesionální přístup zaměstnanců CZEPA deklaruje nárůst intervencí v sociálním poradenství a poradenství v terénu, zvýšeným počtem uživatelů na komunitním portále Vozejkov.cz, hojná je účast na konferencích pořádaných pod hlavičkou CZEPA. Naše společenská odpovědnost nechybí také v naší organizaci – z celkového počtu osmi zaměstnanců u nás našlo pracovní uplatnění 5 vozíčkářů.

CZEPA jako první v ČR provozuje „bydlení pro tetraplegiky“. V bezbariérovém bytě našli své dočasné zázemí 2 vozíčkáři a 2 asistenti. Postižení nájemníci se učí soběstačnosti, aby mohli jednou bydlet i přes svůj těžký handicap s asistenty sami. Aby v produktivním věku nebyli závislí na péči svých starých rodičů či na „ústavní“ péči.Ve světě jsou takové domácnosti v rámci Independent living hodně podporované.

Více se o konkrétních projektech naleznete ve Výroční zprávě za rok 2012.

Alena Jančíková, ředitelka CZEPA

—————

Česká asociace paraplegiků - CZEPA, z.s.

Dygrýnova 816/8
Praha 14 - Černý Most

Provozní doba:
po - pá: 8:30 - 16:30 hod.